שיפוץ מבנה היסטורי לשימור בן 104 שנים, והסבתו לשימוש מסחרי

שימור מבנה היסטורי בן 104 שנים, הסבתו לשימוש מסחרי והתאמתו לצרכים עכשוויים בעיצוב קלאסי, מודרני, עכשווי ויוקרתי, תוך שמירה על יופיו ואופיו המיוחד – 

כשניגשתי לתכנון ועיצוב המבנה המיוחד הזה, המוגדר כמבנה היסטורי המיועד לשימור, ידעתי שאני רוצה לספר את סיפור הנרטיב המשפחתי אודות אותו מבנה שנבנה בשנת 1922, (עי"י בנימין ריבניקר), וכיום הדור הרביעי והחמישי למשפחה עומד בראשו, רציתי לשמר את הפואטיקה הזו, את הקשר בין שורשיות ארץ ישראלית וזכרונות מאותה תקופה של דור המייסדים, את הקשר שבין התכנון האדריכלי לחזות האסתטית והרוח העיצובית שנושא המבנה. ושכל זה יתממש בהרמוניה עם התכנון של אותו מבנה עתיק בעיצוב עכשווי ומודרני, המותאם לצרכי חלל מסחרי עכשווי.

כמעצבת, אני מאמינה שהמרחב בו אנו חיים ועובדים צריך להיות מקור להשראה, לפונקציונליות ולאסתטיקה. הפרויקט הנוכחי ממחיש בצורה ברורה איך ניתן לתכנן חלל מסחרי – משרדים/ חנויות/ גלריות להשכרה שיתאימו כמעט לכל אחד, ללא DNA ברור של חברה מסויימת,  לשם כך הבאתי את החזון שלי לחיים על ידי יצירת סביבת עבודה שמאפשרת לכל אחד למצוא את המרחב המתאים לו, כאשר התכנון והאלמנטים העיצוביים והחומרים שנבחרו נותנים מקום לגמישות, למפגשים יותר חברתיים ע"י חללים פתוחים וציבוריים או לפרטיות ע"י משרדים אישיים, לפרקטיקה ולאסתטיקה וכמובן ביטוי למבנה עצמו ולשפה שמביא איתו. כל פרט ופרט נבחר בקפידה על מנת ליצור הרמוניה בין ישן וחדש, מסורתי ומודרני.

קיבלנו את המבנה במצב רעוע למדי, או כמו שהקונסטרוקטור הגדיר – "נס רפואי",  זה היה פשוט מרתק לראות במהלך שלבי ההריסה את השכבות שנבנו מאותה תקופה לאורך השנים, את החומרי הגלם שעשו בהם שימוש מהיסודות דרך הקירות ועד הגג רעפים, נראה שנעשה שימוש כמעט מכל הבא ליד, ועובדה שהתיישן ועדיין החזיק מהעמד לאורך כל אותן שנים , 

היה לי חשוב מאוד לשמר קירות קיימים במצבם האותנטי, לצורך העניין חשפנו את הטיח הפנימי שחיפה את הקירות החיצוניים המקוריים, השארנו אותם חשופים כעדות היסטורית מאותה תקופה, והפכנו את כל העבודה המורכבת הזו ליצירה אומנותית ועיצובית בשילוב מסגרות קרניזים נוספות המייצרות קומפוזיציה של פרופילים דקורטיביים הכוללת תאורה נסתרת לאווירה.

החלל המרכזי חולק לחמישה משרדים ראשיים ובנוסף חדר ישיבות מרווח עם פינת קפה, בעליית הגג נבנתה גלרייה פתוחה- בחלל העובר, המשמשת כחלל עבודה פתוח. אני תמיד משתדלת לתת חשיבות מירבית למימד של האור הטיבעי ולכן גם הוספנו בגלריה שני פתחי אור לשמיים (סקיי לייט), שמעבר לאור הטבעי גם מגבירים את התחושה הפתוחה למימד החמישי, השמיים, וזאת בנוסף לחלון שהיה קיים עם נוף המשקיף לים, פשוט תענוג! 

במרכז המשרדים תוכנן החלל המשותף המהווה לובי מרווח ומרשים בכולל עמדת קבלה ובהמשך מטבחון שיוצר חיבור בין דיירי המקום, וגם מקום לשיתופי פעולה, זאת בנוסף לפינות הישיבה שבחוץ, במרפסת הכניסה הראשית ובגינה של המבנה.

גולת הכותרת המרגשת בעיניי היא הסליק שהתגלה כשחפרנו את הפתח גישה אל החלל התת קרקעי שנגלה אלנו גם מתוך המבנה בעת שפרקנו את הריצוף הקיים.  קיבלנו החלטה משותפת שלא לוותר על החלל הזה למרות שהיה הכי פשוט מבחינה קונסטרוקטיבית למלא אותו בבטון כדי לחזק את יסודות המבנה. מייד כשנכנסתי מהפתח המקורי הקטן, ראיתי בעיני רוחי מרתף יינות עתיק ומטורף, התרגשתי ברמות על!. ראוי לציין שכל הקירות של המרתף נשמרו במצבם המקורי כפי שנבנו -אותנטי לחלוטין, ובהתאם לכך תכננתי את החלל גם כמרתף יינות עתידי.

בשלב הראשון בביצוע העבודות הוחלף הגג רעפים מחשש שיקרוס, ולאחר מכן טיפלנו בכל הפתרונות הקונסטרוקטיביים שנתנו מענה לתכנון העתידי, כולל עמודי בטון מקומת המרתף ויציקות בטון לטובת חיזוק ריצפת המבנה, עמודי פלדה גם לטובת החלוקה הפנימית ויצירת קומת גלריה בחלל העובר, אותם בחרתי להשאיר במצבם הגולמי, פלדת קורטן בצבע חלודה. 

אני תמיד נהנית לעשות שימוש בחומרים טבעיים ויוקרתיים ברי קיימא (עץ, ברזל, פלדה, בטון, זכוכית,אבן ) המגיבים לסביבה ומשתבחים עם הזמן ומייצרים תחושה של פשטות יוקרתית, סטייל ושיק ומעניקים תחושה של נוחות, איזון והרמוניה, לשלב בטבעיות חדש עם ישן בניחוח אקלקטי,  וכךגם עשינו במבנה המיוחד הזה. בחלל הציבורי הוחלט לשלב  מחיצות זכוכית (שקופות) איכותיות וקבועות כחלק מהקונספט העיצובי המשדרות יוקרה ומודרניות, תוך  שמירה על תחושת מרחב ואוויריות (ובנוסף שילבתי בכל אחד מהחדרים ווילונות שמאפשרים יצירת פרטיות).  בחרנו באריחים גדולים שנראים כלוחות בטון שיעטפו את קירות הקצה של מבואת הכניסה ויחבקו את גרם המדרגות המהווה אלמנט עיצובי בפני עצמו ומשלב את שלושת החומרים שיוצרים איזון (ברזל, עץ וזכוכית) .  לוחות פרקט עץ טבעי (המזכירים ממש  לוחות מפירוק)  פרוסים בכל שטחי המבנה, כולל הגלרייה והמרתף, ומתמזגים בהרמוניה עם ריצוף שטחי החוץ, המטבחון והשירותים, (אותם בחרתי מסדרה מסויימת שיוצרה עבורנו באיטליה ומזכירה את האריחים המעוטרים שריצפו את המבנה לפני למעלה מ 100 שנים כשנבנה) , כך גם הכיורים והכלים הסניטרים שנבחרו. את רהיט הקבלה והמטבחון תכננתי מברזל שחור שמשלים את היצירה בלוק תעשייתי ועכשווי.

כל החלונות ודלתות החוץ שמסביב למבנה הוחלפו (כאשר היה עלנו להיצמד למראה המקורי), אותם פתחים שנוצרו בעבר כתוצאה מתוספות בנייה לאורך השנים, ובתכנון הנוכחי משמשים גם לטובת התכנון העתידי המאפשר לפצל את הנכס למספר עסקים נפרדים.

תרחישי התאורה המגוונים מאפשרים לדיירי המבנה להתנהל במהלך כל שעות היממה בצורה אופטימאלית ולייצר אוירה שונה בהתאם לנדרש, נבחרו גופים שיתנו מענה אסתטי ואלגנטי, לוק נקי, יוקרתי ועכשווי בקווים קלאסיים.

לשמחתנו המבנה המיוחד הזה הושכר כבר למשרדי עורכי דין, אחד הגדולים ומכובדים באזור, מרחב עבודה המשלב בין ערב להווה, בין מסורת לחידוש ויוצר סביבה וחוויה ייחודית ונעימה עם אנרגיות נהדרות ומעודד השראה , פרודוקטיביות ושיתופי פעולה, מאחלת לשוכניו להמשיך לפרוח ולצמוח. 

 
דילוג לתוכן